* Izzószálas habvágó - melyiket válasszam?

A Coner ThermoCut Pro professzionális számítógépvezérelt, feszített izzószálas habvágók kiváló minőségű és hatékony módját kínálják háromdimenziós testek előállítására. A megoldható feladatok sokszínűsége miatt számos típusból választhat. Az alábbi írás megpróbál segítségére lenni az ideális habvágó megtalálásához.


Elsősorban gondolja végig, milyen feladatokat szeretne elvégezni a habvágóval. A választást befolyásolhatja természetesen a gép ára is. Vegye figyelembe, hogy a gépek később nem bővíthetőek opcionális kiegészítőkkel.


Az elvégezhető feladatok szempontjából legfontosabb az izzószál hossza. A gép nevében szereplő szám ezt mutatja meg.
A kiegészítő funkciókat a típusszám utáni betűk mutatják.

 • /P: az izzószál két vége egymástól független mozgatható, perspektivikus vágás
 • /T: horizontálisan és vertikálisan is felszerelhető forgatómotor
 • /S: kézzel formázható vágódrót

A habvágó hossza (nem az izzószálé, hanem az asztalé):

 • Baby: 60 cm
 • Mini: 130 cm
 • Midi: 240 cm
 • Max: 300 cm

Melyik a legjobb habvágó?

 • Érdemes kiindulni a "leguniverzálisabb", "legjobban megéri" típusunkból, a ThermoCut Pro 130/PTS Mini gépből. Ez a gép mindhárom irányban 130 cm-es befogadó mérettel rendelkezik. Fel van szerelve minden kiegészítő lehetőséggel (forgatómotor, formázható drót technológia, független izzószál-vég vezérlés). Ez a habvágó - a 125 cm-es legnagyobb méretű habtáblákat vagy 1*1*1 méteres EPS habtömböket használva - gyakorlatilag minden feladatra megfelel. Tudásához, felszereltségéhez mérten a lehető legjobb ár-érték aránnyal rendelkező habvágó.
 • Ha Ön 125 cm-nél magasabb oszlopokat akar egy darabból készíteni a Mini változat helyett válassza a hosszabb Midi vagy Max változatokat.
 • Betűvágáshoz olcsóbb gép a ThermoCut Easy C1 30. "Egyszerű" plasztikus habbetűk készítéséhez tökéletesen elegendő. Belefér a 60*125-ös habtábla, és akár 35 cm vastag betűket is vághat vele. (Perspektivikus betűkhöz, forgástestekhez, oszlopokhoz már nem használható ez a gép.).
 • Még a ThermoCut Easy gépeknél is olcsóbban kaphatóak a DecorCut habvágók.
 • Betűk, jelek, feliratok készítéséhez, ha nem csak az ár számít, akkor mégis praktikusabb a legalább 60 cm-es izzószálú gépek választása (pl. ThermoCut Hobby 60 vagy valamelyik ThermoCut Pro 60  vágógép). Az EPS, XPS táblák felülete könnyen megsérül, sokszor nem sima - betűvágás előtt egy 60-as gépbe befektetve a habtáblát szép egyenletesre vágható a felület.
 • Perspektivikus tárgyak vágásához a ThermoCut Pro sorozat bármely tagja megfelelő. A 130 cm-nél hosszabb izzószálú gépekkel viszont már csak korlátozottan lehet perspektivikusan vágni geometriai okokból. Ha nagyon nagy különbséget akar az izzószál két végének útja között, akkor kérjen opcionális pneumatikus szálfeszítést.
 • Ha "csak" építészeti dekorléc, belsőépítészeti profil, polisztirol díszléc készítését óhajtja, válassza a legolcsóbb ThermoCut Pro 130/P Baby berendezést. A belefektetett 60*125 cm-es táblákból vagy max. 60*60*125 cm-es hungarocell-tömbökből 125 cm hosszú léceket készíthet. Ez a gép betűvágáshoz nem ajánlott.
 • Ha nem elég a 125 cm-es díszléc hosszúság, hanem legalább két méteres holkerléceket akar vágni, a hosszabb izzószállal szerelt 240 cm-es ThermoCut Pro 240/P, 240/PTS vagy a 300 cm-es ThermoCut Pro 300/PTS típusok valamelyikére lesz szüksége.
 • Több azonos alakzat egyidejű vágásához (általában építőipari alkalmazásokhoz), nagy volumenű dszlécgyártáshoz javasoljuk a 15 izzószállal is felszerelhető ThermoCut MW15 (MultiWire) típusokat.

Az izzószálas habvágókkal leggyakrabban 2 féle anyagot vágnak. Az olcsóbb EPS (hungarocell) akár 1*1*5 méteres tömbökben is gyártható, de kapható 1*0,5 vagy 1,25*0,6 m táblákban is. Az XPS csak táblában kapható.

Javasolt felhasználási területek

ThermoCut Pro típus
60
/P
60
/PTS
130
/P
130
/PTS
240
/P
240
/PTS
300
/PTS
Basic Mini Midi Max Baby Mini Mini Midi Max Mini Midi Max
betű, felirat
díszléccsomagolóanyag
repülőgépszárny
perspektivikus
forgástest
oszlop

szobor

: javasolt megoldás : alkalmas korlátozásokkal : csak opcionális kiegészítőkkel használható

Ha kérdése maradt, keresse a Digit Számítástechnika szakembereit, akik készségesen adnak felvilágosítást. Köszönjük megtisztelő érdeklődését professzionális habvágó berendezéseink iránt.

Copyright (c) Digit Bt., Budapest, Minden jog fenntartva. - www.nagyformatumu.hu - kapcsolat - adatvédelmi tájékoztató - hu