* 3D tervezőszoftverek ingyen

A 3D nyomtatáshoz egy háromdimenziós testmodellre van szükség. A 3D-s rajzoláshoz sokféle professzionális szoftver áll rendelkezésre (pl. Autodesk, Rhino3D, Solidworks, Geomagic), de ingyenes megoldások is léteznek.


Blender

blenderNyílt forráskódú, ingyenes program rengeteg lehetőséggel. Letölthető 32 és 64 bites Windowshoz, Linuxhoz és Mac OS X-hez, FreeBSD-hez. A sokoldalúan használható Blender a 3D nyomtatáshoz rendelkezik egy 3D Printing Toolbox-al és valós idejű Mesh Analysis funkcióval.


>>> http://www.blender.org/


DesignSpark Mechanical

designspark free softwareLehetővé teszi a gyors tervezést és koncepció-modell készítést a komplex tradicionális CAD szoftverek használatának ismerete nélkül. A saját rajzokhoz felhasználhatóak az RS Components és az Allied Electronics ModelSource könyvtárában lévő, használatra kész 3D alkatrészmodellek is.


>>> http://www.rs-online.com/designspark/electronics/eng/page/mechanical


FreeCAD

freecad ingyenes cad szoftverNyílt forráskódú, parametrikus 3D modellező szoftver.


>>> http://www.freecadweb.org


Google SketchUp

szkecsápA kezdetben független, majd a Google-hez tartozó SketchUp most a Trimble tulajdonában van. Egyszerűen kezelhető 3D tervezőszoftver. Van egy ingyenes (SketchUp Make) és egy fizetős (SketchUp Pro) változata. Sajnos a 3D nyomtatáshoz szükséges fájlformátumokba az ingyenes verzióval nem lehet menteni.


>>> http://www.sketchup.com/

>>> http://sketchup.lap.hu/

>>> http://hu.wikipedia.org/wiki/SketchUp


OpenSCAD

nyílt 3D programAz OpenSCAD 3D CAD test modellek létrehozására szolgál, létezik Windows, Linux és Mac OS X alá. Az ingyenes Fedora linux operációs rendszerbe is beépítették. Nem egy interaktív rajzolóprogram, hanem script fájlokból renderel 3D-s testmodelleket. Egyszerű geometriai formákból (primitívekből) lehet halmazműveletekkel felépíteni a modellt (CSG, Constructive Solid Geometry).


>>> http://www.openscad.org/


Tinkercad

online 3d tervezésAz Autodeskhez tartozó Tinkercad egy böngésző-alapú alkalmazás. Egyszerűen használható, egyszerű szoftver; a használatát bemutató leckéket is tartalmaz a honlap. A kész terv letölthető STL, OBJ, X3D színes és VRML97 színes formátumban.


>>> https://tinkercad.com/


3DTin

3dA Tinkercadhez hasonlóan a 3D Tin is egy felhő alapú CAD alkalmazás, amely egy internet böngészőből használható. Valamivel nagyobb tudású, mint a TinkerCad. Sok, előre elkészített, letölthető template áll rendelkezésre. A kész rajz exportálható STL, DAE, OBJ formátumban. Online videó útmutatók is találhatóak az oldalon.


>>> http://www.3dtin.com

Kapcsolódó oldalak

Copyright (c) Digit Bt., Budapest, Minden jog fenntartva. - www.nagyformatumu.hu - kapcsolat - adatvédelmi tájékoztató - hu