"KISOKOS" Tudástár

A Digit KISOKOS fogalomtár igyekszik megmagyarázni a Digit Számítástechnika tevékenységével kapcsolatos fogalmakat, kifejezéseket.
1 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Sz T U V W X Y Z

1

1377 Koreában ebben az évben nyomtatták a világon az első könyvet egy fémnyomda segítségével, 78 évvel megelőzve a németországi Gutenberget. A könyvet az ENSZ 2001 szeptemberében a világörökség részének nyilvánította. Ma a Francia Nemzeti Múzeumban található. Ennek a találmánynak a tiszteletére nevezte el a d.gen az 1377TX Teleios textil-szublimációs nyomtatóját.

3

3D nyomtató (3D printer, 3DP) olyan számítógép-periféria, amely valódi, kiterjedéssel rendelkező térbeli tárgyak létrehozását teszi lehetővé. A 3D nyomtató vékony rétegek egymásra helyezésével, szeletekből építi fel a kész 3D-s objektumot. Általában gyors prototípus készítésre használják. >>>

4

4-linear CCD négy csatornás CCD képbeolvasó eszköz. Részletek a Contex szkennerek tulajdonságainál.

A

A0 - A4 szabványos lapméretek. >>>
ABS akrilnitril-butadién-sztirol hőre lágyuló műszaki polimer műanyag
AEC (Architecture - Enginering - Construction) Építészet, gépészeti tervezés és építőipari kivitelezés szakterülete
ALE CONTEX szkennerek precíziós kamera-beállítási technológiája. >>>
APET
(amorf-polietiléntereftalát) könnyen megmunkálható műanyag, a beltéri Flipsign lencselemezek alapanyaga.
ASTM
(American Society for Testing and Materials) Amerikai Anyagvizsgálati Társaság. (www.astm.org)
ATAC
CONTEX szkennerek beolvasási vastagság beállítási automatikája. >>>
AV tinta
, az Encad AquaVinyl technológiához használt vízbázisú, rendkívül alacsony illóanyag-tartalmú tinta.
AVT
(AquaVinyl Technology) Az Encad Inc. által kifejlesztett Aquavinil technológia a vinil előfűtésével és nyomtatás utáni infravörös fénykezelésével lehetővé teszi, hogy bevonat nélküli, kezeletlen anyagokra kültéri, UV- és vízálló nyomatok készülhessenek. Ilyen eljárással működő nyomtatót már nem gyártanak.

B

backlight (backlit, backprint) az átvilágítható nyomathordozók angol neve. A világító doboz, fénypanel, citylight készítés minőségi médiája. Speciális, általában tejfehér fólia fényeloszlató réteggel. (Ezért nem látszik meg mögötte pl. a fénycső helye, mint a vékony papírképek átvilágításánál.) Vannak hátoldalon - tükörben - nyomtatható (általában backlitnek hívják, elölről védett képet ad, de világítás nélkül nem olyan szép a kép) és elölről nyomtatható (elterjedt neve backprint) fajták.
baluszter általában alacsony kis oszlopok talppal és fedőlemezzel. Baluszter meghatározása a Pallas Nagylexikonban >>>.
banner (jelentése: lobogó, zászló) az egyik szélén rögzített lobogó, vagy két végén rögzített kifeszített molinó nyomatok neve. Ill. így nevezik az ilyen termék készítésére alkalmas (általában kültéri) nyomathordozókat is.
baryta (barit) A barit egy speciális bárium-szulfát bevonat, amely a fotópapír alapanyagára visznek fel. Előnye a kiterjesztett tónustartomány és a kiváló archiválási tulajdonság. A barit papírok egyedi megjelenésű, fényes, fehér, nagyon finoman mintázott felületű, sima képzőművészeti papírok.
barrier coated a hullámosodást megakadályozó, speciális réteggel bevont, felületkezelt tintasugaras nyomathordozó. (A barrier réteg az alap papír és a tintasugaras bevonat között helyezkedik el, és nem engedi, hogy a tinta beszivárogjon a hordozó papíralapba. Ezért a papírszálak nem rongálódnak, a papír nem ázik át. Az olcsóbb kezeletlen 'uncoated' papíroknál és a normál matt felületkezelt 'coated' papíroknál - nagy tintaterhelés mellett - problémát szokott okozni a papír átázása és hullámosodása.)
BIM
(Building Information Modeling) épületinformációs modellezés - a 3D tervezőszoftverek a tervezés és kivitelezés egyes szakágai közti adatáramlást biztosító eljárása. "A BIM olyan ábrázolási folyamat, amely többdimenziós, adatokkal feltöltött 'nézeteket' hoz létre, illetve kezel egy projekt teljes élettartamán át abból a célból, hogy a kommunikációt, az együttműködést, a szimulációt és az optimalizációt támogassa." - Jerry Laiserin
blockout
rétegezett, szendvics-szerkezetű anyag (pl. két PVC réteg között egy poliészter fólia). Tartós, teljesen átlátszatlan banner alapanyag, más néven "scrim".
blueback (vagy blue back) kékhátú vízálló plakátpapír. A kék hátoldal miatt nem üt át rajta az esetleg alatta lévő régi plakát. Általában kültéri (óriás)plakátokhoz, reklámtáblákhoz használják. Kapható vízbázisú, olajos és oldószeres nyomtatókhoz is.
bronzing, bronzosodás, patinásodás az a hibajelenség a képminőségben, amikor a nyomat fényessége függ a fény beesési szögétől. Első sorban a fekete területek néznek ki foltosnak bizonyos szögből nézve a képet.
BubbleJet (BJ) a Canon által kifejlesztett, hőelven működő tintasugaras nyomatási technológia (thermo inkjet). A tinta melegítés hatására távozik a nyomtatófejből a fúvókán keresztül a nyomathordozóra. Ld. még inkjet, termál inkjet

C

C2S (coated double side) mindkét oldalon felületkezelt nyomathordozó, mindkét oldalára lehet nyomtatni.
CAD számítógéppel segített műszaki tervezés, az angol Computer Aided Design kifejezésből.
CAM (Computer Aided Manufacturing) számítógéppel segített gyártás.
caliper vastagság. Általában a nyomathordozók vastagsága, mértékegysége a mikron (µm) vagy a mil (=1/1000 inch).
CCD (charge-coupled device) töltéscsatolt félvezető eszköz. Szkennerekben használt high-end professzionális beolvasási eszköz. Ld. még: 4-linear CCD, CIS
CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) hidegkatódos fénycső. >>> CCFL ismertető
CE (Conformité Européenne) jelölés bizonyítja, hogy termék a rá vonatkozó termékbiztonsági követelményeknek és irányelveknek maradéktalanul megfelel. A Digit által forgalmazott termékek rendelkeznek megfelelőségi nyilatkozattal.
CFR
(Color Fringe Removal) a Contex szabadalma. A kromatikus aberrációs (CA) színhiba ('Color Fringing') a természetes következménye a CIS technológiánál az R-G-B LED-ek folyamatos villogtatásának. A Contex innovatív CFR eljárása fejlett szűrőkkel kiküszöböli a problémát.
CIE (Commission Internationale de l'Eclarage, Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság) szervezet, a L*a*b* színtér-leírás kidolgozója.
CIS (Contact Image Sensor Technology) szkennerekben használt alacsony költségű, low-end fényérzékelési-beolvasási technológia. Minden CIS modul (a CCD-Camera rendszerrel ellentétben) tartalmaz egy kép-tömböt, egy rövid fókuszú lencse tömböt és LED (RGB-pulzáló) fényforrást. Előnyei: kis méretű szkennerek, nincs bemelegedési idő, alacsony energiafogyasztás. Hátrányai: rövid fókusztávolság - elmosódott LED fény, árnyékok, alacsonyabb jel-zaj viszony.
ciklohexanon (cyclohexanon, C6H10O) színtelen, jellegzetes szagú, olajszerű folyadék. Veszélyes anyag. Belégzése, mindenféle érintése kerülendő. A ciklohexanon rákot okozhat. Oldószeres nyomtatók tintái tartalmazhatják, pl. a Mimaki JV-3 tintája régebben 7%, újabban 3%-ot tartalmaz belőle. Ciklohexanon tartalmú tintára nem adható anyagbiztonsági adatlap (MSDS). Az SII ColorPainter 64S tintájában nem található ciklohexanon.
címezhető felbontás
a felbontás növelése úgy, hogy a tintacseppeket az optimálisnál fele olyan távol helyezik el egymástól. A tintacseppek egymást fedik. A címezhető 600*1200 dpi nyomtatás tintafogyasztása, akár 80%-al is nagyobb lehet, mint a valós 600*600 dpi-nél. Ábra. Ld. még: felbontás, valós felbontás
CleanScan
. A Contex CleanScan technológia a Contex által fejlesztett CIS modulokon alapszik. Az egyenletes megvilágítás érdekében mindkét oldalon LED világítás van ('Dual sided LED light and Dual Diffusion').
CMYK a négy nyomdai alapszín: cián (cyan), bíbor (magenta), sárga (yellow), fekete (black). Ezt a szín meghatározási módszert a színes nyomdatechnika hívta életre. Ez a színkeverési módszer tulajdonképpen a szubtraktív színkeveréssel azonos. Elvileg három alapszín a cián, bíborvörös, sárga együtt minden szín előállítására képes, de a nyomdászatban a nyomási technológia miatt a három alapszínből előállított fekete nem biztosítaná a szükséges árnyalatterjedelmet. Emiatt negyedik összetevőként használnak valódi fekete színt is, így már lehetséges a megfelelő színmélységű árnyalatok előállítása is.
CMYK+OG a négy nyomdai alapszín kiegészítése naranccsal és zölddel. A Pantone Hexachrome színrendszere.
CMS (color management system) színkezelő rendszer.
CNC ('Computer Numerical Control') egy CAM technológia, ahol számítógépet használnak vágógép, marógép vagy eszterga vezérlésére meghatározott 3 dimenziós alakzatok kivágásához. A CNC gépeket az 1970-es évek eleje óta alkalmazzák, korábban a gépeket lyukszalag, lyukkártya vezérelte, ennek a neve volt az NC ('Numerical Control').
combo nyomtató. A tekercset és merev táblákat is kezelő nagyformátumú (UV-szárítású és solvent) nyomtatók esetében a nyomathordozó továbbítás módja. A "combo" nyomtató a merev anyagot hevederrel továbbítja, a "hibrid" nyomtatóban a nyomathordozót egy lapos felületen görgőkkel mozgatják.
CRI (color rendering index) színvisszaadási index.

D

default a változtatható beállítások eredeti (gyári, alapértelmezett) értékei
denzitás (density) a nyomatok fedettségének mértékszáma, a legvilágosabb és legsötétebb terület közötti hányados logaritmusa. Mérésére denzitométert használnak. Az opacitás 10-es alapú logaritmusa. Minél nagyobb a denzitás, annál több színárnyalatot képes a szkenner vagy a nyomtató visszaadni.
diazo másolás (más néven szalmiákos másoló, eliografikus másoló, eliographic copier) átvilágítható vagy áttetsző anyagról (pausz, bőrpausz) készít másolatot fényérzékeny papírra. A fényérzékeny diazopapíron lévő eredetit megvilágítva, a diazopapír az "üres" helyeken fényt kap. A fény hatására bekövetkező kémiai elváltozás eredményeként a felületi diazoréteg oldható lesz. Előhívásra lúgos kémhatású szalmiákot használnak.
Digital Mezzotint a Wasatch RIP képfeldolgozó szoftverek egyik képkészítési algoritmusa. Felváltotta a gyorsabb PSS eljárás.
DOD (Drop-On-Demand inkjet) igény szerinti, kívánság szerinti cseppadagolással dolgozó festéksugaras eljárás. Ennél a tintasugaras nyomtatási eljárásnál a tintát a nyomtatófej felett lévő kis kamrában melegítik, olyan hőmérsékletre, amely magasabb a folyadék forráspontjánál. A hő végül megváltoztatja a folyadék karakterisztikáját, kitágul és a nyomtatófej fúvókáján keresztül a nyomathordozóra jut.
dpi (dot per inch) a felbontás mértékegysége; az egy inch-re (25,4 mm-re) eső képpontok száma.
driver (drájver) a számítógép és egy speciális periféria közötti kommunikációt vezérlő programmodul, meghajtóprogram
DTD (Dynamic Thermal Drying System) a NovaJet 800-as sorozatú nyomtatók dinamikus hőszárító berendezése
DXF (Drawing Interchange Files) vektorgrafikus fájlformátum, eredetileg az AutoCAD grafikus szoftverhez dolgozták ki.
Dynamic Contone a KODAK technológiája: nagy sebesség mellett készíthet olyan 300 dpi-s nyomatokat, amelyek minősége vetekszik a hagyományos 1200 dpi-vel készült nyomatok minőségével. A DYNAMIC CONTONE hat színből állítja elő a képeket és automatikusan optimalizálja a képminőséget a tintacseppek akár öt különböző méretben való elhelyezésével.

E

EEFL (External Electrode Fluorescent Lamp) külső katódos fénycső. >>> EEFL ismertető
emuláció olyan szoftver megoldás, amely egy berendezést egy más berendezés utánzására tesz képessé.
Energy Star Az USA környezetvédelmi hatóságának programja. Az ENERGY STAR® magas követelményeinek megfelelő termékek energiahatékonyak, használatukkal a globális felmelegedést és más környezetvédelmi problémákat csökkenteni lehet. Tovább >>>
EPS (encapsulated PostScript) PostScript vektorgrafikus adatformátum
EPS (expanded polystyrene foam) habosított polisztirol hab. Közismert neve (a volt magyar termék nevéből) a hungarocell. EPS részletes ismertető. Ld. még XPS

F

FDM (Fused Deposition Modeling) 3D nyomtatási eljárás. Térbeli tárgyakat alulról felfelé vékony rétegenként épít fel. A 3D nyomtató (általában ABS vagy PLA) termoplasztik szálat megolvaszt és egy extruder segítségével vékony rétegben lehelyezi a kívánt alakzatnak megfelelően.
FEA (Finite Element Analysis) végeselem-analízis. A mérnöki analízis során alkalmazott számítógépes szimulációs technika, amely FEM (finite element method) numerikus módszert alkalmazza. A végeselem módszer a modellt kicsi, véges méretű terekre osztva vizsgálja az azokban végbemenő folyamatokat a megfelelő matematikai képletek segítségével közelítéses úton. A végeselemes analízis segítségével vizsgálható egy mechanikai modell feszültségállapota, szilárdsága, elektromágneses mezeje, hőmérséklet-eloszlása, áramlási viszonyai, stb. A végeselem-analízis vizualizációjának egyik eszköze a színes 3D nyomtató. 
felbontás azon helyek száma, ahová tintacseppet (dot) el lehet helyezni. Mértékegysége a dpi. Minden felbontáshoz tartozik egy optimális dot mérettartomány. Pl. a 600 dpi nyomtatók tintacseppjei 20 - 30 pikoliteresek (65 mikron cseppátmérő), a 300 dpi nyomtatóknál a tintacseppek 100 - 125 pikoliteresek. Ld. még: valós felbontás, címezhető felbontás
FFF (Fused Filament Fabrication) 3D nyomtatási eljárás, az FDM másik elnevezése. Ld. ott.
FINE (Full-photolitography Inkjet Nozzle Engineering, teljesen fotolitografikus tintasugár fúvóka tervezés) a Canon fejlesztése a tintasugaras nyomtatófejek fúvókaszámának növelését segíti elő. Legfőbb előnyei a jó minőségű nyomtatás (a félvezető fotolitografikus eszköz szilárd felépítésének köszönhetően) és a nagy sebesség (a tintasugár vezérlés optimalizálása, hogy a nagy sűrűségű fúvókasor legjobban kihasználható legyen).
firmware a nyomtatók és egyéb szg. perifériák a berendezésbe beépített (valamilyen ROM memóriában tárolt) működtető mikroprogramja, amely felel az alapvető működtetésért.
FireWire (IEEE-1394 szabványú) nagy sebességű (akár >400 Mbit/s átviteli sebességű) soros számítógép-interfész csúcssebességű adatátvitelt igénylő eszközökhöz.
fluorex felületi bevonat, rendkívül vékony, a teflon bevonathoz hasonló felületi védőréteg. Graffiti-álló bevonatot képez. Bannerek is laminálhatóak vele!
fontlit előlről nyomtatható banner anyag. Általában valamilyen kültérre szánt műanyag nyomathordozó, nem átvilágítható.

G

gamut valamely eszközzel vagy színrendszerrel reprodukálható színek mennyisége.
GARO
(Graphic Arts language with Raster Operations) a Canon nyomtatók raszteres leírónyelve.
G-code a g-kód a CNC gépek leírónyelve.
GF vagy Grand Format nyomtatásnak nevezzük általában azt a technológiát, amely a következő négy kritériumnak megfelel:
1. nyomtatási szélessége 240 cm (96") vagy nagyobb
2. oldószeres vagy UV tintát használ
3. digitális tintasugaras eljárással juttatja a tintát a hordozóra
4. tekercsről - tekercsre dolgozik
A grandformat nyomtatókat szokták még makroprinter néven is hívni. Ld. még: LFP.
giclée a kiváló minőségű digitális (tintasugaras) nyomtatókon készült művészi nyomat ("fine art print") neve. A francia szó eredeti jelentése "permezezett, kilövellt vagy fröcskölt". A giclée nyomatok élettartama (beltéren) igen hosszú: több évtized, de lehet 100 évnél is több. A litográfiával ellentétben a Giclée nyomtatással közvetlenül lehet különleges nyomathordozókra képet készíteni (pl. struktúrált felületű művészpapír akvarell papír, fotópapír, proofpapír vagy festővászon), ráadásul nagy felbontással, nagy színpontossággal, kimagasló minőségben. (Pl. Magiclée művészanyagok)
A giclée nyomatok értékes művészi alkotások lehetnek, művészek kis példányszámú, tanusítvánnyal rendelkező alkotásai a digitális tintasugaras technológia adta lehetőségeket kiaknázva.
GIS (Geogaphical Information Systems = földrajzi információs rendszer) magyarul térinformatika. Az informatika tudomány azon ága, amelyben az információ alapjául szolgáló adatok földrajzi helyhez köthetők. "Információs rendszer, amit olyan adatokkal való munkára terveztek, amelyek térbeli vagy földrajzi koordinátákkal vannak összekapcsolva. Más szavakkal a GIS egyrészt egy speciális adatbank rendszer, speciális térbeli vonatkozásokkal rendelkező adatokkal, másrészt egy utasításkészlet, amely ezekkel az adatokkal dolgozni képes." (Jeffrey Star, John Estes)
Gyors Prototípusgyártás ld. RPT

H

habkarton ('foam board') minkét oldalán kartonnal borított habanyagból készült könnyű tábla. Sniccerrel darabolható, de professzionális vágásához az ún. foam trimmerek javasoltak.
halftoning képfeldolgozási eljárás féltónusok használatával (féltónusos kép), pl. szürkeárnyalatok ábrázolása a fekete és fehér színek különböző minták szerinti megfelelő elosztásának segítségével.
hardware (hardver) a számítógépek és kiegészítőik kézzel közvetlenül is megfogható részeinek gyűjtőneve. Termékeink közül ilyenek pl. a nyomtatók, szkennerek, stb., de hardver a számítógép billentyűzet, egér vagy a CD-meghajtó, bővítőkártya is.
hibrid nyomtató. A tekercset és merev táblákat is kezelő (UV-szárítású és solvent) nyomtatók esetében a nyomathordozó továbbítás módja. A "combo" nyomtató a merev anyagot hevederrel továbbítja, a "hibrid" nyomtatóban a nyomathordozót egy lapos felületen görgőkkel mozgatják.
Hi-Fi Color hatszínnyomtatás, a négy alapszín kiegészítése még két - általában a zöld és narancs - színnel, nagyobb színterjedelem érhető el vele.
holkerléc, olyan épületdíszítő dekorléc, amelyet a fal és mennyezet találkozásához tesznek. Előállítható habvágó géppel.
hungarocell ld. EPS
HM a keményfémlapkás marók jele. Olcsóbb, de nem olyan kemény, mint a HSS.
HPGL (Hewlett Packard Graphics Language) vektorgrafikus fájlformátum. Továbbfejlesztése a HPGL/2. Eredetileg a tollas plotterek leírónyelve. Manapság fóliavágó, habvágó vagy marógépek adatállományaként népszerű, egyszerű szöveges formátumú leírónyelv.
HSB (hue, saturation, brightness) az érzékelt színjellemzőkre épülő színrendszer. Összetevői a színezet, telítettség és világosság értékek.
HSS nagyteljesítményű gyorsacél, a marógépek szerszámainak egyik alapanyaga. Drágább, mint a HM anyag, de élettartama akár tízszerese is lehet a HM szerszámokénak.
hue színezettség (színárnyalat), azt fejezi ki, hogy a színben milyen hullámhosszúságú összetevők dominálnak. Lsd. még: HSB

I

ICC profile egy olyan állomány (színprofil), amely leírja, hogy egy adott eszköz (pl. monitor, szkenner, nyomtató vagy proof-nyomtató) hogyan reprodukálja a színeket. Hogy a feldolgozás folyamán végig konzisztensen történjen a színek renderelése, színfeldolgozó egységnek az ICC profájlok segítségével kell kompenzálni az egyes eszközök egyedi színkarakterisztikáit. További részleteket az International Color Consortium honlapján talál: www.color.org/profile.xalter. Termékeinkhez színkalibrációs profilok.
i2 (Intelligent Interweaving)
nyomtatási technológia a csíkos nyomatok kiküszöbölésére nagy nyomtatási sebesség mellett. Az egyes nyomtatási sávok hullámvonal alakúak.
inch angolszász hosszmérték, egyéb nevei: hüvelyk, zoll. Jele: ". 1 inch ~ 2,54 cm. Ezredrésze a mil.
információ
minden, amit a rendelkezésünkre álló adatokból nyerünk. Az információ olyan tény, amelynek megismerésekor olyan tudásra teszünk szert, ami addig nem volt a birtokunkban. Az információ legkisebb egysége a bit
ink a tinta angol neve. A tintasugaras nyomtatásnál használt tintafajták ismertetője.
inkjet nyomtatási eljárás, ahol folyadékot lövellnek egy nyomathordozó anyagra, szövegek vagy képek ábrázolásához. Két alapvető módja a hőelven működő termál (thermal inkjet) és a piezoelektromos elven működő piezo technológia.
interpoláció, interpolálás képek felbontásának növeléséhez használható technika, amikor új képpontokat állítanak elő a meglévő képpontok alapján valamilyen mintavételezési eljárással. (Pl. két szomszédos képpont közé egy új beszúrása a két pont jellemzőinek átlagértékeivel.)
IT8 az ISO Nyomdaipari Technológiai Munkabizottsága által definiált szabványos tesztképek jelölése. A színkezelő szoftverek használják a bemeneti és kimeneti eszközök jellemzésére.

J

JPEG, JPG ('Joint Photographic Experts Group') grafikus fájlformátum fényképekhez és egyéb színes bitmap képekhez. A jpeg formátum matematikai módszerekkel csökkenti a fájlméretet, a képnek lehetőleg olyan helyein, ahol a legkevésbé látszik. Az eljárás adatvesztéssel jár.

K

kalibráció egyes - pontosságot és minőséget befolyásoló - tényezők vizsgálat útján való beállítása
kasírozás a nyomat felragasztása valamilyen hordozólapra
kérgesítés a polisztirol dekorlécek felszínének bevonása a mechanikai sérülések megelőzésének érdekében.
kocsi a nyomtatók nyomtatást végző mozgó része, amelyben a tintapatronok vannak elhelyezve
konfiguráció a számítógép és a periféria (pl. plotter) helyes együttműködéséhez szükséges rendszerváltozók aktuális beállítása

L

L*a*b* az RGB és CMYK színtér-leírástól eltérően egy eszközfüggetlen színtér. A tudományos modellt a CIE dolgozta ki 1931-ben. A L*a*b* de facto szabványnak számít a különböző eszközök közötti színinformáció átvitelnél. Az ábra a CIE L*a*b* színteret mutatja. Ld. még: CMYK, RGB, színkezelés, CIE
L-COA
(Large format printer COmmon Architecture, nagy formátumú nyomtató közös felépítés) a Canon imagePROGRAF nyomtatók "agyaként" funkcionáló képfeldolgozó architektúra. A fejlett képfeldolgozás optimalizálásáért és a sokfúvókás nyomtatófej gyors mozgatásáért felel. A 2006-os Canon LFP modellekben jelent meg.
laminálás
nyomatok felületi védelemmel való ellátása
LFP
(large format printer) nagyformátumú nyomtató, általában a 91 és 152 cm (36" - 60") közötti szélességtartományú tintasugaras nyomtatók gyűjtőneve. Más néven: 'wide format printer', széles formátumú nyomtató. Ld. még: GF.
LGP
(light guide panel) fényvezető panel. A Pallas CCFL fénycsővel szerelt világítódobozokban élvilágított fényvezető panelek szolgálják a kép háttérvilágítását.
lpi
(lines per inch) a felbontás mértékegysége; az egy inch-re (25,4 mm-re) eső vonalak száma. A FlipSign lencselemezek felbontását lpi-ben adják meg.

M

makroprinter ld. GF
meglövetés
('prime') olyan eljárás, amely a tintapatron fúvókáit gyors tintalövésre kényszeríti az esetleges beszáradás és szennyeződések eltávolítása céljából
menü opciók bizonyos szisztéma szerinti csoportja
média (rajzhordozó vagy nyomathordozó) a nyomtatási eljárásokban használatos vágott lap vagy tekercs formátumú anyag, amelyre a nyomtatott kép kerül
mesh (háló) perforált, lyukacsos nyomathordozó háló, fény és levegő áteresztő, ezért ideális épülethálók, állványzat takarók, faldekorációk készítéséhez.
metaméria az a jelenség, amikor a szürke szín nyomtatásához használt színes tinták használata miatt a szürke árnyalatok eltérő fényben más-más színűnek látszanak. (Megelőzhető a színes tinták helyett különböző denzitású fekete, ill. szürke tinta használatával.)
mil
egy inch ezredrésze (=25,4 mikron)
mockup eredetileg kézzel papírra készített vázlat. Ma már használják a számítógépen készített digitális vázlat készítésére is. A tervezési folyamat egyik kezdeti lépése, a tervező dizájner vagy a grafikus állítja elő. Méretarányos modell, a prototípustól eltérően nem rendelkezik funkcióval, csak "úgy néz ki, mint".
moire (moaré) bármely két vagy több periodikus mintázat okozta új, zavaró mintázat, az eredeti képtől idegen jelenség. A hagyományos szitanyomtatásnál a sárga, cián, bíbor és fekete rácsra bontott színszeparátumok egymásra nyomtatásánál keletkezhet. Ez ellen a rácsállások szigorúan meghatározott szögekben egymástól való elforgatásával védekeznek. A digitális nyomóforma-készítésnél a hagyományos rácskiforgatási technika nem használható, a megfelelő mintázat elkészítéséhez egy erre a célra megfelelő RIP szükséges.
monokróm (monochrome) olyan kép, amely csak egy színű (ált. fekete) rajzolattal rendelkezik
MSDS (material safety data sheet) anyagbiztonsági adatlap. A Digit által forgalmazott termékek MSDS-eit itt találja.

N

NEFL ('Non-Electrode Fluorescent Lamp') belső elektróda nélküli fénycső. Más néven: EEFL.
NURBS ('Non-Uniform Rational B-Splines'), 3-D geometria matematikai leképezése. Segítségével könnyen létrehozhatóak modellek, amelyek egyszerű 2D formákat (vonal, kör, ív, görbe) és bonyolult 3D organikus, szabad-formájú felületeket és testeket (surface, solid) tartalmazhatnak. A NURBS modellek flexibilitásuknak és pontosságuknak köszönhetően használatosak az illusztráció, animáció vagy a gyártás területén is.

O

octachrome 8 színű nyomtatás, amellyel nagyobb színterjedelem és finomabb színátmenetek érhetőek el.
offline a kommunikáció és működés felfüggesztett állapota vagy olyan működés ahol az adatok helyben letöltve, tárolva találhatóak, az adatforrással nincs folyamatos kapcsolat
oldószeres tinta (solvent ink) tintasugaras nyomtatóknál használt oldószer alapú tinta. Az oldószeres tintával általában olcsó, felületkezeletlen médiára is lehet nyomtatni, viszont a tinta VOC tartalma miatt egészségre ártalmas, használatához külön szellőztetésről kell gondoskodni. Rendkívül agresszív, ezért csak megfelelő nyomtatóban használható. Tartós, kültéri nyomtatásra ez a legalkalmasabb tinta.
one-way-vision (view-thru) perforált öntapadós 'egyoldali' vinilfólia. Ablakra ragasztva egyik oldalról látható a rá nyomtatott kép, másik oldalról át lehet rajta látni. Tömegközlekedési eszközök ablakfelületeire elhelyezett reklámok alapanyaga. Árnyékoló hatású.
online a teljes működés engedélyezett állapota vagy az adatforrás és felhasználó folyamatos kapcsolatú működése
opacitás (opacity, homályosság) a fényáteresztés reciproka. A nyomathordozó fényáteresztő képességét mutató mérőszám.
opció választási lehetőség
Open Jet Detectionaz Encad technológiája, amely automatikusan ellenőrzi a nyomtató tintapatronjainak összes fúvókáját. Ha elektronikusan meghibásodott fúvókát talál egy másik fúvóka helyettesíti a hibás fúvókát a tökéletes nyomtatási minőség érdekében. A teljes hibakeresési folyamat minden nyomtatás előtt kb. 15 másodperc alatt lezajlik.
óriásplakát - szabványos óriásplakátok mérettáblázata.

P

paletta a felhasználó által elérhető beállítások (ált. színek) skálája
Pantone színek (PMS, spot color, speciális kevert színek) a négyszínnyomtatástól (CMYK) eltérően előre definiált, előre kikevert egyedi színek a Pantone Matching System-nek megfelelően. A Pantone Inc. honlapja >>>.
paraméter olyan rendszerváltozó, amely bizonyos értékek közül tetszőlegesen beállítható
park-állomás az nyomtatók szélén található műanyag-gumi rész, ahol a kocsit 'leparkolja' a plotter, ez biztosítja a patronok fúvókáinak beszáradás elleni védelmét és tisztítását
patinásodás ld.: bronzing
PE (polyethylene) polietilén
periféria (peripheral) a számítógéphez kapcsolt, azzal együttműködő, de különálló, cserélhető, szabványos csatlakozású berendezés, általában bemeneti- (pl. egér, szkenner) és kimeneti- (pl. nyomtató) vagy információtároló funkciót töltenek be.
PET
(polyethylene terephthalate) polietilén-tereftalát
PETG
(polyethylene terephthalate glycol, Vivak, Spectar)
pentachrome
színkészlet, a négy nyomdai alapszín (cián, bíbor, sárga, fekete) kiegészítése a kék és piros tintával
piezo inkjet technológia a tintasugaras nyomtatás eljárások egyik módja. A piezokristály feszültségváltozás hatására megváltoztatja az alakját, ezt a jelenséget kihasználva lövik ki a piezo-nyomtatófejből a tintát. A legnagyobb piezo nyomtatófej gyártó az Epson.
pigment folyadékban nem oldódó színezék, a dye ellentéte
pigmentes tinta olyan tinta, amely pigmenteket tartalmaz. Kültéri tintának is szokták nevezni, mivel a pigmenteknek van a legjobb fényálló tulajdonsága a dye tintákhoz képest.
pixel (képpont) a grafikus bemeneti- (fényérzékelő szenzor) és kimeneti- (kijelző display) eszközök egyik jellemzője, a képpontok száma (egy vagy két irányban)
plotter
egy grafikus kimeneti eszköz (számítógép-periféria), amely (valódi) tollakat használ a képalkotáshoz. Eredetileg a tollas rajzgépeket használták CAD rajzok nyomtatásához. A különböző színű és vastagságú tollakat egy karusszelben lehet elhelyezni. A plotter a karusszelből kivett tollat fel, le, balra és jobbra tudja mozgatni, míg alatta papír előre - hátra mozog, így jönnek létre a vonalas rajzok. A vonalas vagy vektoros rajzokat elsősorban a CAD felhasználók készítik. Manapság már a gyorsabb és kevesebb problémát okozó tintasugaras nyomtatókat használják erre a célra is. Ezért szokták így nevezni nem túl szakszerűen a vonalas rajzok készítésére alkalmas nagy formátumú CAD nyomtatókat (printer) is. Plotterek >>>
plug and play, az olyan számítógép-periféria, amelynek a felismerését, telepítését, beállítását a számítógép (a csatlakoztatást vagy behelyezést követően) automatikusan elvégzi.
plug-in
kicsi, korlátozott képességű programok, amelyek a nagy grafikai szoftverekkel együttműködve, azokhoz új tulajdonságokat adnak
POP (point of purchase) reklámozás a vásárlás helyén
pop-up egyszerűen, egy mozdulattal összecsukható-szétnyitható rácsszerkezet, térháló, a rátehető kép-panelekkel hordozható kiállítási installáció, háttérfal kialakításához. Pop-up rendszerek >>>
port
egy eszköz bemeneti és/vagy kimeneti adatforgalomra szolgáló csatlakozása
POS ('point-of-sale') eladáshelyi reklám
PP ('polypropylene') polipropilén
PPC ('plain paper copy, plain paper copier') "sima" mázolatlan papírral működő másolóberendezés (pl. Neocopy lézermásoló, lézerplotter), ill. ilyenbe való anyag
PPD (PostScript Printer Description) a PostScript nyomtató jellemzőinek leírását tartalmazó állomány.
prime a tintapatron lerakódásainak 'meglövetéses' tisztítására és ellenőrző tesztábra készítésére használt eljárás az Encad nyomtatókban.
printer a nyomtató angol megnevezése.
prototípus ('prototype') egy termék már működőképes, használható példánya, amelyet még a sorozatgyártás megkezdése előtt állítanak elő. Ld. még: mockup, RP
PSS (Wasatch Precision Stochastic Screens) a Wasatch RIP szoftverek képkészítési eljárása (halftone method), megnöveli a képminőséget és a nyomtatási sebességet. A "Digital Mezzotint" eljáráshoz képest a rippelés sebessége a változtatható képpont-méretű nyomtatóknál 30%-al, a fix pontméretűeknél duplájára növekszik. Az eljárás kiküszöböli a színátmenetek nyomtatásánál a lépcsőzöttséget, javít a szürkeárnyalatok visszaadásán.
puffer a plotter memóriájában az adatok fogadására és feldolgozására fenntartott terület

R

RAM ('Random Access Memory' = véletlen elérésű memória). Írható és olvasható tárolóeszköz. Működéséhez folyamatos áramellátást igényel.
Rapid Prototyping ld. RPT
raszteres fájl
a rajzot a felbontásnak megfelelő és az egyes képpontokra vonatkozó információval leíró adatok; ez az ún. bittérképes ábrázolási mód, azaz szabályosan elrendezett pontokkal történő leírás. Ld. még vektoros fájl
RC (resin coated) műgyantával bevont
RCP
ld. UV-tinta
real time (valósidejű) a felhasználással egy időben történő adatfeldolgozás
reverse engineering - kész tárgyak működésének "visszafejtése", tulajdonképpen fordított mérnöki folyamat.
RGB a színek leírása az additív színkeverés alapszíneivel, a piros (R, red), zöld (G, green) és kék (B, blue) összetevőkkel. Ld. még: CMYK, L*a*b*, színkezelés
ringli = fűzőkarika, fémből vagy műanyagból készült karika, amit a bannerek szélébe ütnek a feszítőkötél elhelyezéséhez. Alternatív megoldásként javasoljuk a Holdon bannerfeszítő használatát.
RIP ('Raster Image Processor') egy olyan eszköz vagy szoftver amely átalakítja a lapleíró adatokat (mint, pl. a postscript kód) a nyomtatásra kész aktuális képpont-mintává (bitmap). A RIP-pel lehet a színhelyes nyomtatást szabályozni és általában layout szolgáltatásokkal (pl. csempézés) is rendelkezik.
roll-up (vagy roll screen) rolószerűen kihúzható reklámhordozó eszköz, képtartó állvány. A grafikát egy alumínium doboz védi, amiből használat előtt egy nyíláson át kihúzható és egy függőleges támasztó rúd segítségével kifeszíthető. Használat után a képet egy rugós szerkezet visszahúzza a tokba. Roll-up rendszerek >>>
RoHS
(Restriction on Hazardous Substances) szabályozás az elektromos és elektronikus berendezésekben használatos potenciálisan veszélyes anyagok korlátozására vonatkozóan. Célja hatféle anyag (ólom, higany, kadmium, hat vegyértékű króm, polibrómozott bifenil és polibrómozott difenil-éter) használatának korlátozása az elektromos és elektronikus berendezésekben (EEE), ezáltal hozzájárulva az emberi egészség és környezet védelméhez. Az EU-ban 2006. július 1-től csak az RoHS környezetvédelmi norma szerinti termékeket lehet forgalomba hozni.
RM
('rapid manufacturing') A gyors prototípusgyártás (RP) módszerével előállított, de már végtermékként is használható tárgyak készítése.
ROM
('Read Only Memory' = csak olvasható memória. Csak egyszer írható, de az adatokat tápellátás nélkül is megőrizni képes memória típus.
RP, RPT
('rapid prototyping') gyors prototípusgyártás. Közvetlenül 3D CAD-es állományokból térbeli tárgyak elkészítésének eljárásai. Lehetővé teszi igen összetett, bonyolult tárgyak gyors előállítását. Abban különbözik a hagyományos módszerektől (pl. marás), hogy míg azok a tárgyhoz felesleges részeket eltávolítják az alapanyagból, addig az RP eljárások vékony rétegek egymásra ragasztásával additív módon építik fel a tárgyat. Egyik eszköze a 3D printer.
RTI
(Real Time Interpolation) egyes Encad nyomtatókba beépített technológia, amely a 300 dpi felbontású fájlokat felnagyítja 600 dpi felbontásúakra minimális minőségromlás mellett. A nyomtató az átalakítást menet közben, a nyomtatási sebesség csökkenése nélkül végzi. Az RTI megnöveli a képkészítés sebességét a raszterizálási idő csökkentésével (egy 600 dpi-s fájl feldolgozása négyszer annyi ideig tart, mint 300 dpi-s esetben).
RTL
(Raster Transfer Language) egy fájlformátum, amelyet a nyomtatók is megértenek
RTV
(room-temperature-vulcanized) szobahőmérsékleten kikeményedő (szilikon gumi)

S

scrim rétegezett, szendvics-szerkezetű anyag (pl. két PVC réteg között egy poliészter fólia). Tartós, teljesen átlátszatlan "blockout" banner alapanyag.
SCSI ('Small Computer System Interface' = kisszámítógépek rendszercsatolója). Kiejtése: "szkázi". Nagy sebességű interfész típus, lehetővé teszi egyszerre hét (újabban több) számítógép-periféria csatlakoztatását.
sfph ('square feet per hour') négyzetláb/óra (a nyomtatók sebességét leíró mértékegység). 1 m2/óra = 10,76 sfph
SIGMA
(Signal Intensity Matching) a Contex szabadalma. A szenzorok melegedése a szkennelés folyamán inhomogén képeket eredményez. A Contex IQ sorozatú szkennerekben sikerült minimalizálni a szenzorok változását a beolvasás alatt.
sign az angol 'jel' szót, a reklámiparban általában a kültéri reklámeszközökre használják az óriásplakátok kivételével. Ide tartozik pl. a fényreklám, épületháló, cégér, üzletdekoráció, reklámfóliázott cégautó, a mozgó reklámhordozó, illetve a tömegközlekedési járművökön elhelyezett reklám.
software (szoftver) a számítástechnikai eszközök (szg. és periféria) kézzel közvetlenül "nem megfogható" részeinek gyűjtőneve. A szoftvert a számítógép valamilyen hardver eszközén (pl. merevlemez) lehet tárolni. Ld. még hardware, firmware.
solvent ld. oldószeres tinta
spot color (direkt szín). Előre definiált szín. Ld. még Pantone színek. Direkt színek kezelése Wasatch RIP szoftverrel.

Sz

színkeverés Az additív színkeverés különféle hullámhosszúságú fények összekeverését jelenti, azaz két vagy több színinger egy időben a látómezőbe kerülését. A három alapszín vörös, zöld, kék (RGB, red-green-blue). Az egyes színkomponensek eltérő intenzitású nyalábjainak összekeverésével érhetők el a különféle színek. A szubtraktív színkeverésben a kiinduló (fehér) színt az adott színképtartományban elnyelő vagy szóró eszközzel (színszűrő) változtatják. A színes anyagokra az a jellemző, hogy a minden színárnyalatot tartalmazó fehér fényből egyeseket átengednek, másokat elnyelnek, tehát "kivonnak" az eredeti keverékfényből s így keletkezik új szín. Az alapszínek a cián, magenta, sárga. Minden színes nyomtatás ezen fizikai elvek alapján működik. Az alapszínek teljes keveréke a fekete színt adja. Nyomdai alkalmazások esetében negyedik színként általában feketét is használnak.
színkezelés (color management) a színhelyes képmegjelenítéshez, nyomtatáshoz szükséges eljárások.
sztochasztikus rácsozás (más nevei: stochastic screen, véletlen rácsozás, kristályrács, FM-rács) olyan raszteres rácsozás, ahol a teljes képet alkotó képpontok elhelyezkedése nem szabályos, hanem véletlenszerűen szórt. A képen így szemmel nem ismerhető fel szabályos struktúra. (A hagyományos AM (amplitúdó-modulált) raszter meghatározott rácspont-alakzattal és rácsfrekvenciával rendelkezik.) A digitális nyomtatás minőségét nagy mértékben meghatározza a rácsozás algoritmusa, a választható eljárások a RIP szoftverek egyik legfontosabb jellemzője. Példa: >>>

T

tarpaulin nyomathordozó ponyvaanyag, elsősorban kamionponyva, járműfelépítményekre helyezhető grafikák, teherautó-ponyva és -dekoráció készítéséhez.
tekercs-média tekercs formában vásárolható rajzhordozó anyag; az Encad nyomtatókba hátulról kell betölteni
termál inkjet (thermo-inkjet) technológia a tintasugaras (inkjet) nyomtatás egyik - termodinamikus - módja. A nyomtatófejekben a tintát felmelegítik, a képződött buborék pedig a fúvókán keresztül egy tintacseppet lő ki. 3 fő gyártó alkalmazza az eljárást: Kodak-Encad-Lexmark, Canon (BubbleJet) és HP (JetExpress). Ld. még Drop-On-Demand, BubbleJet
térinformatika ld. GIS
tinta a tintasugaras nyomtatók festéke, összetétele alapján többféle csoportba sorolható. A manapság használt tintafajták rövid ismertetője.
tintasugaras az 'inkjet' magyar megnevezése
tiszta szín egy vagy két pigmentből álló szín
trimmer papírok (trimmer) vagy hablemezek (foam trimmer) széleinek egyenes levágására szolgáló berendezés (vágóasztal, hosszvágó).
tyvek a DuPont bejegyzett márkaneve. 100%-os, nagy sűrűségű polietilén (HDPE) anyag, nem cellulóz. A Tyvek összesíti a papír, a film és a textil legjobb tulajdonságait és mindez ideálissá teszi számos alkalmazásra, ahol nagy ellenálló képességre van szükség. >>>
TWAIN a szkennerek (képbeolvasó eszközök) elérését alkalmazástól (képfeldolgozó szoftver) függetlenül lehetővé tevő, a szoftverek számára közös csatlakozási felület. Ld. még: ISIS

U

UCR ('Undercolor Removal') színvisszavétel, olyan módszer, ahol fekete tintával helyettesítik a cián, bíbor és sárga színeket, azokon a területeken, ahol a három színes tinta fedi egymást.
Ultra-Fi
színkészlet (CMYKCmMmClMl, a négy alapszín mellett a cián és bíbor két-két árnyalata) egyenletes gradációt, tökéletes árnyalatokat, élethű bőrszínt biztosít >>>
UV-álló tinta a tintasugaras nyomtatókhoz szánt beltéri, nem pigment alapú, de a normál dye tintáénál nagyobb fokú UV-fényállóságot biztosító tinta, archiválási célokra. Például: Encad GX, Ilford Archiva, EnduraChrome. A Hewlett-Packard DesignJet nyomtatóknál a pigmentes, kültéri tintát nevezik UV tintának
UV-tinta, más néven RCP tinta (Radiation Curable Pigmented Ink). Működési elve: a színt adó összetevők rendkívül stabil, hosszú láncú polimerekké állnak össze ibolyántúli sugárzás hatására. A folyamat, illékony szerves részecskék (Volatile Organic Substances, VOCs), pl. organikus oldószerek nélkül zajlik le és éppen ezért hőszárítást sem igényel, a víz és az időjárás hatásai ellen kiváló tapadást és nagyfokú ellenállóképességet garantál a a legkülönbözőbb, nem felületkezelt, nem-porózus anyagokon (pl. üveg, vinil, Kappa-lemez, stb.). Ráadásul nem áll fenn a veszélye, hogy a tinta beszárad a piezo nyomtatófejbe. Az UV nyomtatási technológia már kb. 20 éves múltra tekint vissza. A szitázásnál elterjedt módszert mostanában sikerült a digitális nyomtatóknál is alkalmazni. Az UV technológia elterjesztésével foglalkozó non-profit cég honlapja: www.radtech.org

V

vágott-média különálló lapokként vásárolható rajzhordozó anyag; az Encad nyomtatókba elölről kell betölteni
valós felbontás ('true resolution') a tintacseppek mérete megfelel a felbontáshoz tartozó optimális méretnek, az egyes tintacseppek nem érnek össze. Ábra. Ld. még: felbontás, címezhető felbontás.
vektoros fájl végpont-koordinátáik által meghatározott mértani vonalak, pontok és objektumok leíró adatai; a HP-GL és a HP-GL/2 ún. vektoros leíró nyelvek. Ld. még raszteres fájl
vellum különleges minőségű, rendkívül mérettartó nyomathordozó fólia. A minőségi pausz a közönséges pauszpapírnál jóval drágább. Archiválási célra ajánlott anyag ff és színes vonalas rajzokhoz. Eredetileg kizárólag a borjú- és marhabőr pergamen neve. >>>
VOC (Volatile Organic Compound) illékony szerves vegyületek. Az oldószeres (solvent) tinták legfőbb alkotórésze. Egészségre ártalmas.

W

WEEE (Waste Electrical and Electronical Equipment) EU-s irányelv, amely az elektromos és elektronikus készülékek hulladékairól szól, azok újrahasznosításának legalacsonyabb szintjeit határozza meg.
WPRS
(Wasatch Precision Rosette Screens) a Wasatch moiré-mentes halftone képkészítési eljárása széles formátumú digitális nyomtatókhoz színszeparált filmek digitális előállításához.

X

XPS (extruded polystyrene foam) extrudálással előállított polisztirolhab. Szerkezete egyöntetűbb, keményebb, mechanikai tulajdonságok szempontjából kedvezőbb, mint az EPS. XPS ismertető. Ld. még EPS.

Z

zoom nagyítás (a digitális kép nagyítása). A zoom nem változtat a fájl méretén, csak a láthatóság javítását szolgálja, pl. egy részlet kiemelésével.


további meghatározások:
- szkennerekkel kapcsolatos kifejezések (angolul) a Contex honlapján.

Ha valamit keresett, de nem talált meg itt, legyen oly kedves megírni nekünk.
Copyright (c) Digit Számítástechnika - minden jog fönntartva - www.nagyformatumu.hu


Ez az oldal a Digit Számítástechnika szellemi tulajdonát képezi, teljes vagy részleges átvétele, felhasználása csak a forrás egyértelmű megjelölésével lehetséges!

Copyright (c) Digit Bt., All rights reserved - www.nagyformatumu.hu/de/ - Kontakt - de